14. okt, 2014

Den glömda verkligheten

Ända sen jag var barn har jag varit nyfiken och längtande efter Gud. Men inte Gud på det sättet som de flesta i vårt land tänker på när man pratar om Gud. Gud blir oftast en moralisk väktare en bakåtsträvare som inte vill människan något gott.

Min strävan efter Gud kanske började som en naiv tro på det mina föräldrar trodde på. En 12-åring kanske inte vet bättre utan är lätt att leda. Jag hade en mycket enkel tro att det Bibeln säger, menar den.

 

Även om jag inte riktigt förstod det då växte jag upp i en kyrka som tappat verkligheten, den verklighet som tillhör Bibeln.

Jag växte upp i ett vakuum från Gud. Detta vakuum var inte total utan ibland fick jag höra om en verklighet där Gud grep in och talade och gjorde mäktiga tecken och under. Jag växte upp i en familj som trodde på något bortom det som var och det fick mig att längta.

 

Tidigt formades mina böner efter dessa hörsägner en längtan att Gud var mer än en text att lära sig och följa. Det måste finna något mer.

 

Kanske sökte jag tröst efter år av mobbing och djup smärta. Jag vände mig till en tro på en Gud som älskar människan och jag trodde att den var sann.

Vare sig det var min naiva tro som 12 åring eller min djupa smärta från de år jag var mobbad så blev jag berörd av en annan verklighet.

 

Nu sitter jag här 25 år senare omsluten av en närvaro som tränger ner i djupet i min själ och berör mig på ett sätt jag saknar möjlighet att förklara. Efter år av sökande och allt mer närkontakt med Bibelns Gud är jag förändrad. Hans närvaro i mitt liv är ett crescendo som nått nya höjder men av erfarenhet vet jag att det väntar mer.

 

Helande under, märkliga sammanträffanden, Herrens röst så tydlig och klar, Syner till mig och till andra, Profetiska ord. Ekonomiska under. Hans mäktiga närvaro som sänker sig ner över människor. Allt finns i detta crescendo från himlen. Basunljudet hörs och mäktigare och djupare tränger det in i min själ och bokstavligen får mig att vibrera.

 

Tron har för länge sedan passerat Teorins bakgård. Nu står jag där med en annan verklighet. En verklighet som kostat mig allt då i min längtat att föra vidare hans verklighet möt motstånd från dem som företräder hans sak.

 

Hur länge ska kyrkan nöja sig med Trons teori? Vi som är kallade att träda fram inför tronen och lära känna honom och i vårt möte med honom ge vidare av Himlen.

 

Kjell-Gunnar Bergman